משבר בישיבה

שאלה:

אני חרדי ולומד בישיבה חרדית, ואני עכשיו בתקופת "משבר", ואני מרגיש שכל מה שאני עושה בישיבה זה לחמם כיסא, אני לא לומד כלום, האם אפשר לומר לי איך לצאת ממצב כזה?

תשובה:

שלום לך, בחור יקר!

אהבתי מאוד את הניסוח של שאלתך, ואת הדמות התכליתית הניבטת ממנה.

למרות שהתנסחת בקצרה – גילית טפח וטפחיים על רגשי ומהלכי ליבך הזך. אתה לא אומר "משעמם לי", אלא "אני לא לומד כלום". משמע – הכאב הוא על אי הלמידה, ולא על הריקנות הנובעת מכך. וזה יפה, ומעורר הערכה! זה מצביע על רצון עמוק וכנה להיות שקוע בעולמה של תורה, שגם אם כעת אתה מתקשה במימושו – אתה בהחלט חפץ להגיע לכך.

איך ממלאים מצברים?

כל אחד יודע שמכונית שנגמר לה המצבר, לא יכולה לסייע לעצמה. כדי למלא אותו היא צריכה להתניע ולנסוע, ולשם כך – היא צריכה מצבר…

בדומה לכך, אדם ש'נגמר לו המצבר' והוא שרוי במשבר או בתקופת קושי, במקרים רבים לא מצליח לסייע לעצמו. כי כדי למלא את המצבר – הוא צריך לפעול, ואין לו כוח לעשות זאת…

והנה, בשאלתך הצגת כוח מופלא, שקיים רק אצל חלק קטן מהאנשים; במקום לשקוע בבור של עצמך, אתה פונה לאקשיבה, מחפש דרכים לאגירת כוח ורענון, ומגלה נכונות לקום ולפעול כדי לצאת מהמצב בו אתה חש שאינך עושה כלום! זוהי תכונה מיוחדת ומופלאה ומעוררת הערכה, שבכוחה לסייע לך רבות בחייך!

שאלות בירור

אמנם, משאלתך הקצרה כל כך – קשה ללמוד מספיק בכדי לנסות ולסייע בהארת כיווני חשיבה ספציפיים עבורך, ולכן אנסה להציג רשימת שאלות אפשריות, שדרכה אוכל אני, ותוכל גם אתה, לברר את מצבך האמתי ולנסות לגבש דרכים ואפשרויות להתנער ולשוב למצבך המעולה.

אגב, זוהי המלצה לכל בחור, ואולי לכל אדם, ששרוי בתקופה קשה, שישב ויגדיר לעצמו את התמונה בצורה חיה ומפורטת וכך יוכל לגבש לעצמו דרכים ליציאה מהמצב הזה.

ברשותך, הייתי רוצה שתדפיס את הרשימה הבאה, תשב במקום שקט, ותענה לעצמך בכנות על השאלות הבאות:

  • מתי בדיוק החלה התקופה הזו שאתה מכנה 'משבר'?
  • מה גרם לה? מה היה לפני כן ומה השתנה?
  • מה נקודת הקושי שלך כעת? התחושה שאינך טוב מספיק? תחושת השיעמום? קושי חברתי? אולי משהו אחר?
  • האם יש מקום מחוץ לישיבה שבו טוב לך? בית? חברים? מקום אחר?
  • האם יש לך דברים בחייך שמהם אתה כן תהנה ותמצא סיפוק?
  • לפי הגיל שרשמת אתה לכאורה בישיבה קטנה, בשיעור א' או ב'. האם הייתה תקופה בישיבה שהיה לך טוב?
  • האם יש לך חברה בישיבה? יש לך חברותות?
  • האם אתה ביחסים טובים עם הצוות?
  • האם יש זמנים מעטים שאתה כן לומד?
  • האם היו לך זמנים בעבר שבהם נהנית מהלימוד?
  • האם אתה מרגיש שאתה שולט בלימוד הגמרא ובהכנתה?
  • האם אתה מבין מה הטעם בלימוד הגמרא?

ולמרות שפנית לאקשיבה בכדי שאנו ניתן לך תשובה, לבי אומר לי לנסות ולהפנות אליך את השאלה חזרה; כיצד אתה, בחור יקר, חושב שתוכל לצאת מהמשבר הזה? חשבת על דרכים ורעיונות לפני שפנית אלינו? לעיתים האדם שיודע הכי טוב מה טוב לו – זה דווקא האדם עצמו.

אחרי שתגדיר את התשובות לשאלות הללו, ואולי גם לשאלות נוספות שתוכל לנסח בעצמך, יהיה לך כבר חצי פתרון ביד, שבעזרתו תוכל למצוא את הדרך הנכונה עבורך.

אם תרצה, אתה יכול כמובן לשוב לישיחנה או אלי באופן אישי (המייל בתחתית העמוד) עם תמונה בהירה וברורה יותר של מצבך לאור הבירור שעשית, וכך נוכל לחשוב יחד ולגבש פתרונות מעשיים יותר כיצד לעלות על דרך המלך.

וזכור ידידי, יש רק אדם אחד בעולם שיכול באמת לעזור לך: אתה בעצמך!

אשמח לשמוע ממך, עלה והצלח!

ישראל כ.

ic93335@gmail.com

גם לכם יש שאלה?

משהו מעיק על לבכם ואין לכם את מי לשתף? אתם מתמודדים עם קושי אבל מתביישים לשאול? כאן אפשר לשאול הכל!

השאלה תפורסם באתר רק אם תרצו בכך, ואם היא תאושר על ידי הוועדה הרוחנית (רוב התשובות שנשלחות אינן מפורסמות באתר). 

יש לך מה להוסיף?

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שאלות נוספות באותו נושא:

מאשימה את עצמי כשאני עצובה

שלום וברכה! איזה כיף שיש למי לפנות בכל פעם שמתעוררת איזשהיא בעיה/שאלה ולקבל תשובה ממשיבים מוצלחים, יעילים ורגישים!!! אז ככה: אני בת 20 ויש לי זמנים -יותר נכון ימים שבהם

קרא עוד »

חוששת על ההורים שלי

אני הבת הקטנה במשפחה והרוב כבר נשואים נשארתי עם אח שגדול ממני בכמעט 8 שנים והוא גם לא הרבה בבית ההורים שלי כבר מבוגרים ואני מאד מפחדת שיקרה להם משהו

קרא עוד »
דילוג לתוכן